PERILAKU PENJAMAH MAKANAN WARUNG MAKAN PADA MASA PANDEMI COVID-19
Abstract
Not all foods are safe to consume, especially during the Covid-19 pandemic. Food stalls are one of the places to meet food needs. The behavior of food handlers becomes a key to food safety that is likely to be influenced by education, attitudes, level of education and training. This study aims to determine the relationship between knowledge, attitudes, levels of education and training with the behavior of food stall handlers during the Covid-19 pandemic. The type and design of the research are cross-sectional observations. The number of samples, as many as 52 food handlers taken with the total sampling technique. The data was taken using a questionnaire. The data analysis using Fisher's exact CI of 95% (α = 0.05). The results of the study found that there is no relationship between knowledge (p-value = 0.444), attitude (p-value = 0.180), education level (p-value = 0.228) and the behavior of food handlers. In addition, there is a relationship between training (p-value=0.001) and the behavior of food handlers. There is no relationship between knowledge, attitude, level of education and food handlers' behavior at food stalls during the Covid-19 pandemic. There is a relationship between training and food handler behavior at food stalls during the Covid-19 pandemic.
Full Text:
PDFReferences
N. Amaliyah, Penyehatan Makanan dan Minuman-A. Yogyakarta: Deepublish : Yogyakarta, 2017.
World Health Organization, “More complex foodborne disease outbreaks require new technologies, greater transparency: Global conference on food safety meets in Abu Dhabi, calls for stronger steps to protect people’s health,” 2019.
Badan Pengawas Obat dan Makanan RI, “Laporan Tahunan BPOM Tahun 2020,” Jakarta, 2020.
A. S. Marsanti and R. Widiarini, Buku Ajar Higiene Sanitasi Makanan, Pertama. Ponorogo: Uwais Inspirasi Indonesia, 2018.
Y. Harnani and T. Utami, “Faktor-Faktor yang Berhubungan dengan Higiene Sanitasi Rumah Makan di Kelurahan Tangkerang Labuai Kota Pekanbaru,” Collab. Med. J., vol. 1, no. 2, pp. 11–20, 2018.
Yulia, “Higiene Sanitasi Makanan, Minuman dan Sarana Sanitasi Terhadap Angka Kuman Peralatan Makan dan Minum pada Kantin,” J. Vokasi Kesehat., vol. 11, no. 1, pp. 55–61, 2016.
B. Saragih and F. M. Saragih, “Gambaran Kebiasaan Makan Masyarakat Pada Masa Pandemi Covid-19,” Res. Gate, vol. 19, no. April, pp. 1–12, 2020.
Syahrizal, “Hygiene Sanitasi Penjamah Makanan Terhadap Kandungan Escherichia Coli Diperalatan Makan Pada Warung Makan,” AcTion Aceh Nutr. J., vol. 2, no. 2, p. 132, 2017.
S. Notoatmodjo, Pendidikan dan Perilaku Kesehatan. Jakarta: Rineka Cipta, 2003.
R. H. Pitri, Sugiarto, and A. Husaini, “Faktor yang Berhubungan dengan Praktik Hygiene Penjamah Makanan di Sekolah Dasar Wilayah Kerja Puskesmas Tanjung Pinang,” J. Healthc. Technol. Med., vol. 6, no. 2, pp. 732–741, 2020.
Herdianti, W. Trioktoriana, and Noviyanti, “Perilaku dan Karakteristik Higiene Sanitasi Makanan pada Rumah Makan,” J. Kesehat. Masy., vol. 1, no. 1, pp. 17–25, 2019.
M. Maghafirah, Sukismanto, and M. E. Rahmuniyati, “Hubungan Pengetahuan dan Sikap dengan Praktik Hygiene Sanitasi Penjamah Makanan di Sepanjang Jalan Raya Tajem Maguwoharjo Yogyakarta Tahun 2017,” J. Formil (Forum Ilmiah) Kesehat. Masy. Respati, vol. 3, no. 1, pp. 15–22, 2018.
S. R. Agustya, “Faktor Faktor Yang Berhubungan Dengan Penerapan Hygiene Sanitasi Makanan Pada Tahap Pengolahan Di Rumah Makan Wilayah Kerja Puskesmas Padang Pasir Tahun 2015 [Skripsi]: Universitas Andalas; 2015,” Universitas Andalas, 2015.
P. O. Kurniawan, Darmiah, and Rahmawati, “Faktor-Faktor yang Berhubungan dengan Tindakan Penjamah dalam Penanganan Makanan Pada Rumah Makan di Kabupaten Banjar,” J. Kesehat. Lingkung. J. dan Apl. Tek. Kesehat. Lingkung., vol. 15, no. 1, pp. 599–604, 2018, doi: 10.31964/jkl.v15i1.82.
A. T. Susilani and T. A. Wibowo, Dasar-Dasar Metodologi Penelitian untuk Mahasiswa Kesehatan, Cetakan I. Yogyakarta: Penerbit Graha Cendekia, 2015.
Inayah, “Hubungan Pengetahuan Higiene dan Sanitasi Makanan Terhadap Sikap dan Perilaku Penjamah Makanan di Kantin Universitas Tanjungpura,” Universitas Tanjungpura Pontianak, 2015.
R. Ningsih, “Penyuluhan Hygiene Sanitasi Makanan Dan Minuman, Serta Kualitas Makanan Yang Dijajakan Pedagang Di Lingkungan Sdn Kota Samarinda,” J. Kesehat. Masy., vol. 10, no. 1, pp. 64–72, 2014.
S. Notoatmodjo, Ilmu Perilaku Kesehatan. Jakarta: Rineka Cipta, 2010.
S. Notoatmodjo, Ilmu Perilaku Kesehatan. Jakarta: Rineka Cipta, 2010.
M. D. Tambunan and Z. Abidin, “Determinan Yang Berhubungan dengan Perilaku Penjamah Makanan di Tempat Pengolahan Makanan dan Minuman Instalasi Gizi RSIA Budi Kemuliaan Tahun 2017,” J. Kesehat. Masy., vol. 2, no. 1, pp. 39–49, 2018.
M. Maghafirah, Sukismanto, and M. E. Rahmuniyati, “Hygiene Sanitasi Penjamah Makanan Di Sepanjang Jalan Raya Tajem Maguwoharjo Yogyakarta Tahun 2017,” J. Formil (Forum Ilmiah) KesMas Respati, vol. 3, no. 1, pp. 15–22, 2018.
S. Azwar, Sikap Manusia: Teori dan Pengukurannya. Yogyakarta: Pustaka Pelajar, 2008.
K. Glanz, B. k. Rimer, and K. Viswanath, Health Behavior and Health Education: Theory, Research and Practice, 4th ED. United States of America: Josse-Bass, 2008.
Kementerian Pendidikan dan Kebudayaan, Undang-Undang RI No. 20 Tahun 2003 tentang Sistem Pendidikan Nasional. Jakarta: Kementerian Pendidikan dan Kebudayaan, 2003. doi: 10.1111/j.1651-2227.1982.tb08455.x.
Arisman, Buju Ajar Ilmu Gizi Keracunan Makanan. Jakarta: EGC, 2012.
Asrori, Psikologi Pendidikan Pendekatan Multidisipliner. Purwokerto Selatan: Penerbit CV. Pena Persada, 2020.
A. Insfran-rivarola, D. Tlapa, J. Limon-romero, and S. Ontiveros, “A Systematic Review and Meta-Analysis of the Effects of Food Safety and Hygiene Training on Food Handlers,” Foods, vol. 9, no. 1169, pp. 1–24, 2020.
DOI: http://dx.doi.org/10.35329/jkesmas.v8i2.3033
Article Metrics
Abstract views : 298 times | PDF - 135 timesCopyright (c) 2022 J-KESMAS: Jurnal Kesehatan Masyarakat
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.
Alamat Penyunting & Distribusi:
Fakultas Kesehatan Masyarakat Universitas Al Asyariah Mandar Gedung B3. Lt 1. Jl. Budi Utomo No.2 Manding. Kec. Polewali, Kab. Polewali Mandar, Prov. Sulawesi Barat
Email: jkesmanfkm@gmail.com
Website: https://journal.lppm-unasman.ac.id/index.php/jikm/index
Penerbit:
Lembaga Penelitian dan Pengabdian Masyarakat Universitas Al Asyariah Mandar
Indexed by:
Member of:
J-Kesmas is licensed under a Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License.